Flavonoidy mohou uvolňovat oxid uhelnatý. Vědci objevili nový možný léčebný účinek rostlinných látek

Vědci z Masarykovy univerzity ve spolupráci s partnery popsali další pozoruhodnou vlastnost flavonoidů – přírodních sloučenin běžně obsažených v ovoci, zelenině a dalších rostlinných potravinách. Zjistili, že některé z těchto látek mohou po osvětlení uvolňovat oxid uhelnatý (CO), který má v malém množství příznivý vliv na buňky lidského těla.

Flavonoidy jsou známé svými antioxidačními, protizánětlivými, UV-ochrannými i protirakovinnými účinky. Tým se v této studii zaměřil konkrétně na kvercetin a 2,3-dehydrosilybin. Výsledky ukázaly, že po ozáření tyto látky skutečně uvolňují CO – běžně vnímaný jako toxický plyn, který však za určitých podmínek v těle působí jako signální molekula. Ta může tlumit zánět, chránit buňky před poškozením a podporovat jejich správné fungování.

„V budoucnu mohou mít tyto látky význam pro prevenci i léčbu, zejména chronických onemocnění spojených s oxidačním stresem, zánětem nebo poruchou metabolismu buněk,“ shrnují autoři studie.

Studie vznikla za podpory několika výzkumných projektů, včetně Národního institutu pro výzkum metabolických a kardiovaskulárních onemocnění (Program EXCELES, číslo projektu: LX22NPO5104) – Financováno Evropskou unií – Next Generation EU.

Plný text studie byl publikován v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry

Dostupné z: https://doi.org/10.1021/acs.jafc.4c09069