Tým Dr. Lenky Maletínské z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR (ÚOCHB) vyvinul nový typ molekul, které potlačují chuť k jídlu a zároveň chrání mozek před neurodegenerativními onemocněními, jako je Alzheimerova choroba. Účinná látka je odvozena od přirozeného peptidu CART, jenž hraje roli v regulaci příjmu potravy. Díky úpravě mastnými kyselinami dokáže molekula proniknout do mozku a působit přímo v cílové oblasti.
Při testování na obézních myších látka vedla k úbytku hmotnosti, zlepšení metabolismu a snížení patologie proteinu Tau, který je spojen s Alzheimerovou chorobou. Studie zároveň ukazuje, že látka podporuje vznik nových nervových buněk.
„Máme v rukou molekulu s dvojím účinkem – snižuje chuť k jídlu a zároveň má neuroprotektivní efekt. Pokud najdeme receptor, na který se váže, můžeme její potenciál dál rozvíjet,“ říká spoluautorka výzkumu Dr. Andrea Pačesová.
Výzkum byl publikován v časopise European Journal of Pharmacology a podpořen v rámci programu EXCELES projektem CarDia.
Původní vědecký článek:
https://doi.org/10.1016/j.ejphar.2024.176864
Tisková zpráva a video na webu ÚOCHB: